Wat is responsive webdesign? responsive webdesign

Wat is responsive webdesign? Responsive webdesign is een benadering van webdesign. De webdeveloper streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm. Waarbij niet wordt ingeleverd op de leesbaarheid van tekst of de bruikbaarheid van de gebruikersinterface.

Historie

De term responsive webdesign is bedacht in 2010 door Ethan Marcotte op de weblog A List Apart. Marcotte merkte destijds op dat steeds meer bedrijven investeerden in een mobiele website om hun klanten ook mobiel een optimale ervaring te bieden. Maar door het groeiende aantal apparaten, met allen hun eigen resolutie en afmetingen, bleek één mobiele website geen optimale oplossing. In plaats van te ontwerpen in vaste afmetingen, een benadering die stamt uit het printtijdperk, merkte Marcotte op dat het veel praktischer was om te ontwerpen in percentages en andere relatieve eenheden.

Technieken

Een responsive website past zichzelf aan aan de omgeving waarin hij getoond wordt met behulp van flexibele grids, flexibele afbeeldingen en CSS3 media queries. Enkele van de door Marcotte bedachte technieken zijn:

  • Flexibele grids en afbeeldingen
  • De flexibele grids zorgen ervoor dat breedtes en hoogtes van elementen niet in pixels worden bepaald, maar in relatieve eenheden als percentages.
  • Flexibele afbeeldingen worden ook relatief geschaald, zodat ze nooit buiten hun proporties worden weergegeven.

Media queries

Media queries geven de webpagina een indicatie van de afmetingen van het apparaat waarop de website wordt geladen. Meestal wordt de breedte van het scherm als uitgangspunt genomen. Ook kan de website rekening houden met de pixeldichtheid van een scherm, om bijvoorbeeld afbeeldingen op een hogere resolutie te laden.

Waarom responsive webdesign?

We worden tegenwoordig doodgegooid met deze term, maar niet onterecht. Anno 2015 zijn er nog erg veel websites die niet goed werken op tablets en smartphones. Onderzoek toont aan dat 20 tot 25% van de websites bezocht worden op mobiele devices. Statistieken van klanten bevestigen dit. RWD is dus geen hype!